< < < Geri Dön  |  Yazı Tarihi : 01.03.2011 03:01:25 | Okunma : 2347


KEDİYE CİĞER EMANET EDİLMEZ

     Çok güzel bir ataözü olan “Kediye Ciğer Emanet Edilmez” sözü, “kendisine güvenilmeyecek birine bir şey bırakmak, emanet etmek doğru değildir. Yoksa, o şey ya zarar görür ya da yok olur” anlamında kullanılmaktadır. Peki, insanlar niye kendisine güvenilmeyecek birine, zarar görmesini istemedikleri bir şeyi zarar göreceğini bile bile neden emanet ederler. Bu sorunun tam anlamıyla yanıtını vermek gerçekten çok güçtür. Ancak, genel olarak şunları söyleyebiliriz: Unutulmaması gerekir ki, insanlar her zaman iyi olanı ya da iyi buldukları şeyi severler ve örnek alırlar. Yanıldıkları yer, neyin iyi olduğunun değerlendirilmesindedir. Yapıcı ve dürüst değerlendirme yapılabilmesine olanak tanıyan bir ortamın yaratılması önem kazanmaktadır. 

     Cumhuriyet Halk Partisi Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın şöyle bir sözü olmuştu: “Kediye ciğer emanet ederim ama, laikliği Başbakan’a emanet etmem.” Dikkat ederseniz sonuçta yine insanlar güvenmedikleri birilerine bir şeyleri emanet etmek durumunda kalıyorlar. Şimdi biraz fikir jimnastiği yaparak konuyu açıklamaya çalışalım. Varsayalım ki, bir meslek odasının yönetimi, muhasebe hilesi yapanlar, yanıltıcı belge kullananlar, odanın kaynaklarını kendi yandaşları için tüketenler, disiplin uygulamalarını keyfi ve çıkar ilişkileri içinde yürütenler tarafından bir şekilde ele geçirilmiş olsun. Onları bu göreve getiren kişiler, bu insanların bu nitelikte olduklarını bilse, elbette, önemli bir kısmı kendilerine göre bazı tedbirler alma çabası içine girecektir. Bu örneği, siyasi partiler, dernekler ve sendikalar için de verebiliriz.

      Meslek odalarının yönetiminde yasalara uyum, tarafsızlık ve çıkar çatışmasından kaçınma ilkeleri en önemli meslek ahlak kuralları olmasına rağmen, bu özellikleri taşımayan ve uzaktan yakından ilgisi olmayan kişilerden kurtulmak da pek kolay olmuyor. Çünkü, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarına üye olmadan serbest meslek faaliyetinde bulunulamayacağı için, yönetimlerin gücünden çekiniliyor, görmemezlikten ve duymamazlıktan geliniyor. Tabii bu arada, ilgili meslek kuruluşuna olan güven azalıyor ve kamuoyunda bir yıpranma süreci başlıyor. Yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliğini meslek edinen ve yaşam biçimi haline getiren kişiler de eski alışkanlıklarını sürdürmekte hiçbir sakınca görmüyorlar.

     Hukuk sistemindeki dejenerasyonla birlikte yasaların işletilemez hale gelmesi, denetim mekanizmalarının sadece kağıt üzerinde kalması, şeffaflık ve hesap verme sorumluluğu bilincinin tamamen yok sayılması, alan razı satan razı anlayışına dayalı popülist uygulamaların gerçekçi yaklaşımların yerini alması ve çalıyor ama iş yapıyor gibi sapkın bir düşüncenin insanların bilinçaltına yerleştirilmesi çabaları, erozyonun hızını artırmaya devam ediyor.

     Toplumsal düşünceden çok bireysel ve çıkarcı düşüncelerin ön planda olduğu ortamlar, bu boşluktan çok iyi yararlanmayı bilen KEDİLERİN iştahını kabartıyor. Bir türlü doymak bilmiyorlar.

     Her insan, zihnini işgal etmesine izin verdiği egemen düşünce yüzünden şu anda olduğu insandır. Hayat, her durumda seçimlerden ibaret değil midir? Her şey, kendi seçimimize bağlıdır. İnsanın bilerek ve isteyerek zihnine yerleştirdiği ve teşvik ettiği düşünce ve davranışlar, kişinin her hareketini ve davranışını kontrol eden ateşleyici gücü oluşturmaktadır. Bu nedenle olumlu duyguları zihnimizin hakim gücü olarak destekleyip geliştirmek, olumsuz duyguları ise zayıflatarak bertaraf etmek, ortadan kaldırmak çok önemlidir.  Kişinin kendi kendine tekrar ettiği şeye, doğru olsun ya da olmasın, en sonunda inandığı bilinen bir gerçektir. Eğer bir insan bir yalanı durmadan tekrar ederse sonunda yalanın gerçek olduğunu kabul edecektir. Üstelik bunun doğru olduğuna inanacaktır.

Tarih : 12.04.2024 16:23:27
BAŞARILI KADIN GİRİŞİMCİ OLMANIN İPUÇLARI
Devamı...

Tarih : 6.04.2024 15:57:30
FİNANS SEKTÖRÜ HIZLA KÜRESEL BİR KÖY HALİNE GELİYOR
Devamı...

Tarih : 1.04.2024 16:54:06
GELİŞEN TEKNOLOJİLER DENETİME UYGULANDIĞINDA İNANILMAZ SONUÇLAR VERİYOR
Devamı...

Tarih : 1.04.2024 16:53:06
GELİŞEN TEKNOLOJİLER DENETİME UYGULANDIĞINDA İNANILMAZ SONUÇLAR VERİYOR
Devamı...

Tarih : 23.03.2024 13:13:36
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDEN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR
Devamı...

Tarih : 18.03.2024 17:53:27
BAŞARILI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR MİRAS TURİZMİ
Devamı...

Tarih : 9.03.2024 12:16:00
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ GENELLİKLE TUTKUDAN GÜÇ ALIR
Devamı...

Tarih : 2.03.2024 12:50:18
BELEDİYE HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DİJİTALLEŞME ve ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA TUTULMALI
Devamı...

Tarih : 23.02.2024 13:06:15
LOJİSTİK FİRMALARINDA YENİ TRENDLER
Devamı...

Tarih : 17.02.2024 14:42:59
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Devamı...

Tarih : 9.02.2024 17:47:47
PAZARLAMA PLANLAMASINDA BAŞARILI KAMPANYA YOLLARI
Devamı...

Tarih : 3.02.2024 13:43:51
ÜRETİMDE VERİMSİZLİK TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU OLMAYA DEVAM EDİYOR
Devamı...

Tarih : 26.01.2024 16:58:15
YALAN TEMELLİ SİYASETİN ETKİSİ
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:08:27
GELECEĞİN EN İYİ İŞ ve SEKTÖRLERİ
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA