< < < Geri Dön  |  Yazı Tarihi : 01.03.2011 03:06:07 | Okunma : 2309


MERSİN CHP’DE ÖN SEÇİM AĞIRLIK KAZANIYOR

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı seçildiği Mayıs Kurultayı’ndan sonra yazmış olduğum bir makalede, üye ve örgüt yapısındaki sorunlardan dolayı CHP’de yapılacak ön seçimin sağlıksız sonuçlar ortaya çıkarabileceğini ve eğilim yoklaması sonuçları da dikkate alınarak yapılacak objektif değerlendirmeler yoluyla milletvekili adaylarının merkez yoklaması yöntemi ile belirlenmesinin daha yararlı olacağını belirtmiştim. Tabii, bu değerlendirmeleri yaparken, taşların yerinden oynatılmasının CHP’de karışıklığa yer açacağını ve bu nedenle fazla bir itiraz gelmeyeceğini düşünmüştüm. Çünkü, parti içi demokrasi rafa kaldırılmış, “Baykal-Sav” ekibinin demir yumruğu herkesi sindirmişti. Parti üyeleri ve delegeler adeta özgürlüklerini kaybetmişti. Zaten, bu nedenle de, kurultay delegesi olduğum bir dönemde kendi rızam ile parti üyeliğimi askıya almıştım.  

     Şimdi ise durum değişti. Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığı ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi sanki yeniden doğdu. CHP ile halkın arasına örülen duvarlar bir bir yıkılmaya başlandı. Yıllardır seslerini çıkaramayan ve sindirilen partililer büyük bir coşku ile parti içi demokrasi ve hukukun yaşama geçirilmesini haykırmaya başladılar. Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi korku imparatorluğu yıkılmıştı. Kılıçdaroğlu’nun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın yazılı uyarısı sonucunda, yeni tüzük hükümlerini uygulayarak on üç genel başkan yardımcısı ile genel sekreterini belirlediği kararında Önder Sav ve ekibini yönetimin dışında bırakması parti içi çekişmeyi ön plana çıkardı. Parti tabanı ve kamuoyunun Kılıçdaroğlu’na desteğinin artması, Önder Sav ve arkadaşlarının şimdilik cephe gerisine çekilmelerine yol açtı. Depremin artçı sarsıntıları da durmuş görünüyor. CHP’de parti içi çekişme her zaman olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Keşke, bu çekişmeler koltuk korumak için değil de, yönetim anlayışı ve program bazında yapılabilse.

    Kamuoyu desteğini arkasına alan Kılıçdaroğlu’nun, tüzük kurultayı ile yeni parti meclisi seçimlerini mümkün olan en kısa süre içinde yapması, hem kendisine hem de partiye avantaj sağlayacaktır. Çarşaf liste ile yapılacak parti meclisi seçiminde temsilde adalet de sağlanmış olacaktır. Görevdeki il yönetimlerinin de görüşlerinin bu yönde olduğu anlaşılmaktadır. Buna paralel olarak, milletvekili adaylarının belirlenmesinde, bazı sakıncalarına rağmen ön seçim mekanizmasının devreye sokulması CHP’de bütünlüğün korunması ve küskünlüklerin ortadan kaldırılması açısından yararlı olacaktır.

     Ön seçimlerin genişletilmiş delege listesi ile yani il, ilçe ve ön seçim delegeleriyle hakim denetiminde yapılması esas olmalıdır. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlerde genel merkez tarafından yüzde beş kontenjan kullanılabilinmelidir. CHP’nin zayıf olduğu küçük illerde ise ön seçimin hiçbir anlamı olmayacağı için merkez yoklaması zorunluluk olmaktadır.

     Bu önerilerim bazı milletvekilleri ile genel merkez yöneticilerinin hoşuna gitmemiş olabilir. Onlar da, Genel Başkanı baskı altında tutarak ya da etkileyerek merkez yoklamasının yararlarına inandırma çabası içine girebilirler ve ön seçim uygulamasının bundan sonraki seçimler için uygulanmasını gündeme getirebilirler. Koltuklarını korumanın peşine düşebilirler. Tanıdığımız kadarıyla, Kemal Kılıçdaroğlu bu şekilde düşünenlere prim vermeyecektir. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu da dikkate aldığımızda bir tek kişiyi bile üzmek ve küstürmek lüksü yoktur.

     Ön seçimin sakıncaları çok iyi bilinmektedir. Ancak, parti içi mücadele ve çekişmeyi düşündüğümüzde, güvenli bir şekilde yapılacak ön seçim tüm kırgınlık, küslük ve ayrılıkların panzehiri olabilir.  Mersin için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. “Baykal-Sav” ekibinin partinin tek hakimi olduğu dönemde hiç kimse eleştiri yapma cesaretini gösteremiyordu. Çünkü, siyasetteki geleceklerinin birkaç kişinin iki dudağının arasında olduğunu biliyorlardı. “Kılıçdaroğlu-Sav” ikilisi işbaşına geldiğinde ise umutlandılar. Parti tabanının umudunu pekiştirmek gereğini hisseden Kılıçdaroğlu’nun son manevrası ile de umutlar daha çok arttı. İl yönetimleri, ilçe yönetimleri ve delegeler şimdi daha özgür. Gerçekten hak edenlerin milletvekili olması bilinci hakim olmaya başlıyor. Kılıçdaroğlu’na güvenin artması partililere de olumlu yansıyor. Kişiler için değil ilkeler ve önce insan için siyaset yapılması gerçeği etkin olmaya başlıyor.


Tarih : 23.03.2024 13:13:36
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDEN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR
Devamı...

Tarih : 18.03.2024 17:53:27
BAŞARILI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR MİRAS TURİZMİ
Devamı...

Tarih : 9.03.2024 12:16:00
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ GENELLİKLE TUTKUDAN GÜÇ ALIR
Devamı...

Tarih : 2.03.2024 12:50:18
BELEDİYE HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DİJİTALLEŞME ve ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA TUTULMALI
Devamı...

Tarih : 23.02.2024 13:06:15
LOJİSTİK FİRMALARINDA YENİ TRENDLER
Devamı...

Tarih : 17.02.2024 14:42:59
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Devamı...

Tarih : 9.02.2024 17:47:47
PAZARLAMA PLANLAMASINDA BAŞARILI KAMPANYA YOLLARI
Devamı...

Tarih : 3.02.2024 13:43:51
ÜRETİMDE VERİMSİZLİK TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU OLMAYA DEVAM EDİYOR
Devamı...

Tarih : 26.01.2024 16:58:15
YALAN TEMELLİ SİYASETİN ETKİSİ
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:08:27
GELECEĞİN EN İYİ İŞ ve SEKTÖRLERİ
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:05:38
ÜNİVERSİTELERİN BULUNDUKLARI ŞEHİRLERİN YEREL EKONOMİK KALKINMASINA KATKILARI OLMALIDIR
Devamı...

Tarih : 6.01.2024 10:56:08
ŞİİR NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ?
Devamı...

Tarih : 29.12.2023 17:32:40
MÜZİĞİN İNSAN YAŞAMINDAKİ ETKİLERİ
Devamı...

Tarih : 23.12.2023 12:15:38
YALIN ÜRETİM SÜREÇ İYİLEŞTİRMELERİ SAĞLAYARAK VERİMLİLİĞİ ARTTIRIR
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA