Haberler
SOSYAL MEDYA SİYASETİ NASIL ETKİLER? | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
SOSYAL MEDYA SİYASETİ NASIL ETKİLER?
Tarih : 14.01.2023 13:29:54 | Okunma Sayısı : 470
Siyasi manzara son 15-20 yılda oldukça değişti. İnternet bu dönüşümde büyük rol oynamıştır. Özellikle sosyal medya artık siyasi kampanyalarda ve insanların konular hakkında düşünme biçimlerinde ciddi bir faktördür. Adaylar ve destekçileri görüşlerini sürekli olarak Facebook ve Twitter’da yayınlıyorlar. Her bir tarafın propagandalarını yayınladığı kendi sayfaları var.

Ahmet Akın-Yeminli Mali Müşavir

Siyasi manzara son 15-20 yılda oldukça değişti. İnternet bu dönüşümde büyük rol oynamıştır. Özellikle sosyal medya artık siyasi kampanyalarda ve insanların konular hakkında düşünme biçimlerinde ciddi bir faktördür. Adaylar ve destekçileri görüşlerini sürekli olarak Facebook ve Twitter'da yayınlıyorlar. Her bir tarafın propagandalarını yayınladığı kendi sayfaları var. 

Bugün sosyal medyanın siyaseti etkilemesinin önde gelen yollarından bazılarına şunlardır:

Güncel Haberler:

Sosyal medyanın siyaseti dönüştürmesinin yollarından biri, haberlerin, anket sonuçlarının ve söylentilerin paylaşıldığı hızdır. İnternet öncesi günlerde, insanlar en son bilgileri almak için bir sonraki gazete veya TV haber şovunu beklemek zorunda kalırken, çevrimiçi haberler 7/24 bir fenomendir. Sosyal medya bunu bir adım daha ileri götürdü. Herhangi bir saatte birçok web sitesindeki haberlere erişebilmenize rağmen, çoğu kişi Facebook ve Twitter gibi sitelerde ciddi haberlerde veya siyasi web sitelerinde olduğundan daha fazla zaman harcıyor. Bu, oturum açtığınızda arkadaşlarınız tarafından paylaşılan en son trend haber hikayelerini ve görüşlerini alacağınız anlamına gelir. 

Anketlerin Etkisi:

Siyasi anketler her kampanyanın önemli bir parçasıdır. Genellikle kafa karıştırıcıdırlar, çünkü genellikle aynı gün yayınlanan çelişkili sonuçlara sahip birden fazla anket bulabilirsiniz. Diğer siyasi haber türlerinde olduğu gibi, internet her gün gördüğümüz anket sonuçlarının sayısını büyük ölçüde artırdı. Sosyal medya bunu daha da hızlandırdı. Anket sonuçlarının seçimler üzerinde büyük etkisi vardır. Bu, kusurlu olsalar bile doğrudur. 

Politikacılarla Doğrudan Etkileşim:

Sosyal medyanın siyaset üzerindeki olumlu etkilerinden biri, seçmenlerin adaylarla ve seçilmiş yetkililerle daha kolay etkileşim kurma fırsatıdır. Geleneksel olarak, bir politikacı veya adayla tanışmak istiyorsanız, canlı bir etkinliğe katılmanız gerekir. Herkes bunu yapamaz. Modern teknolojiyle, canlı akış etkinliklerine katılabileceğiniz ve politikacılar ve adaylarla etkileşime girebileceğiniz sanal etkinliklere katılmak artık mümkün. 

Demografi ve Hedefleme:

Hedefleme reklamların ve mesajların doğru kitleye ulaşmasını sağlamak için reklam endüstrisinde kullanılır. Politikacılar da bunu yapıyor. Sosyal medya çağında, politikacılar ve göreve gelen insanlar kampanyalarını hedefleyebilirler. Bir aday kadınların, üniversite öğrencilerinin, emekli kişilerin veya diğer seçmenlerin endişelerini gidermek istiyorsa, artık mesajlarını uyarlayabilirler. Tıpkı Facebook'taki reklam verenlerin analitiği ve hedefli reklamları kullanabilmeleri gibi, adaylar ve politikacılar da kullanabiliyor.

Söylentiler, Sahte Haberler ve Komplolar:

Siyasi kampanyalar artık sosyal medyaya yayılan her hikayeden etkileniyor. Gerçek haberleri sahtelerinde  ayırmak gittikçe zorlaşıyor. Sosyal medya bu ayrımı özellikle kafa karıştırıcı hale getiriyor.  Bu nedenle, herhangi bir şeye inanmadan önce çok fazla ayırt etmek gerekir. Siyasi liderler ve adaylarla bağlantılar ve söylentiler akışı, hakikat, yalanlar, hiciv ve spekülasyonların bir karışımıdır. 

Onaylama Gücü Önyargı:

Sosyal medyada çalışan gizli güçlerden biri onay yanlılığıdır. Bu, politika da dahil olmak üzere tartışmalı konular söz konusu olduğunda özellikle güçlüdür. Çoğu insan gibiyseniz, sosyal medyadaki arkadaşlarınızın ve takipçilerinizin çoğu muhtemelen bakış açınızı paylaşır.

Bu, tweet'lerin, facebook yayınlarının veya diğer içeriklerin büyük çoğunluğunun, zaten sahip olduğunuz aynı bakış açısını ifade etme eğiliminde olduğu anlamına gelir. İnsanların kendilerini benzer zihinlerle çevrelemesi doğaldır. Bu hem çevrimiçi hem de çevrimdışı doğrudur. Sosyal medya sitelerinde bu, “herkesin” aynı şekilde düşündüğü yanılsamasını yaratabilir. Örneğin, Facebook'ta birkaç yüz arkadaşınız varsa ve bunların yüzde 90'ı çoğu siyasi konuda hemfikirse, aldığınız bilgiler bu önyargı ile filtrelenir. 

Kullanıcılar, mevcut önyargınızı doğrulayan hikayelere bağlantılar yayınlayacaktır. Zaten sahip olduğunuz fikirleri tekrarlayacaklar. Bu nedenle, sosyal medya görüşlerimizi güçlendirebilir ve alternatif bakış açılarını ilgisini zorlaştırabilir. Siyasette, insanları başkalarına karşı daha görüşlü ve daha az toleranslı hale getirmeye yardımcı olabilir. Öte yandan, farklı bakış açılarına sahip bir dizi insanla bağlantı kurmak için çaba gösterirseniz, onay yanlılığının üstesinden gelebilir ve sizi daha açık fikirli hale getirmek için sosyal medyayı kullanabilirsiniz. 

Sosyal Medya ve Siyasetin Geleceği:

Sosyal medya nispeten yeni olduğu için, toplum üzerindeki etkisini görmeye başlıyoruz. Sosyal medya nedeniyle ortaya çıkan birçok siyasi değişiklik olacağından emin olabilirsiniz. Artık internet oylaması için, seçimlere daha fazla insanın katılmasına yol açabilecek öneriler var. Bu, sosyal medyayı daha da etkili hale getirebilir, çünkü insanlar Facebook veya Twitter'da buldukları en son yorumları veya bağlantıları okuduktan sonra anları tam anlamıyla oylayabilirler. 

Diğer gelişmeler de siyaseti değiştirecektir. Sosyal medyadaki yoklama teknikleri daha yaygın ve umarım daha doğru hale gelecektir. Daha sanal siyasi mitingler ve belediye salonları gerçekleşecek. Sosyal medya her zamankinden daha popüler hale geldikçe, siyaset üzerindeki etkisi ancak zamanla artacaktır. 

Kaynak: Sprout Blog

ahmetakinmersin@gmail.com 


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 9.05.2025 16:04:22
GENÇLER NE İSTER?...
Devamı...

Tarih : 2.05.2025 11:42:39
SANAT ve KÜLTÜRÜN EKONOMİDEKİ YERİ...
Devamı...

Tarih : 25.04.2025 16:18:44
TÜRKİYE SİYASAL İSLAM’A DOĞRU HIZLA İLERLİYOR...
Devamı...

Tarih : 18.04.2025 12:31:12
2025’te ÖNE ÇIKAN PAZARLAMA EĞİLİMLERİ...
Devamı...

Tarih : 12.04.2025 16:40:36
ÇİN’İN ZİRVEYE YÜKSELMESİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN DAHA YAKIN OLABİLİR...
Devamı...

Tarih : 4.04.2025 15:45:44
TARIMSAL ÜRETİMDE KALİTE ve VERİMLİLİĞİN ÖNEMİ...
Devamı...

Tarih : 28.03.2025 17:49:59
LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN EKONOMİK KALKINMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ DERİNDİR...
Devamı...

Tarih : 22.03.2025 14:19:08
SİGORTA SEKTÖRÜNDE İLK 5 EĞİLİM...
Devamı...

Tarih : 14.03.2025 15:27:58
ENDÜSTRİ 4.0 DEĞİŞİMİN GÜCÜ OLDU...
Devamı...

Tarih : 7.03.2025 15:45:27
EĞİTİM ÜLKELERİN GELECEĞİNİ BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRDÜR...
Devamı...

Tarih : 28.02.2025 18:15:27
FUTBOL KULÜPLERİNİN ŞİRKETLEŞMESİ...
Devamı...

Tarih : 10.02.2025 10:19:00
SPORUN ÇOCUKLARA FAYDALARI...
Devamı...

Tarih : 1.02.2025 15:30:09
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU DÜZENLENMESİ ve GÜVENCE DENETİMİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2025 18:30:27
AKILLI ÇAĞDA YARATICILIĞIN ROLÜ...
Devamı...

Tarih : 17.01.2025 11:30:35
YAPAY ZEKANIN GELİR EŞİTSİZLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 10.01.2025 17:44:29
YAPAY ZEKANIN BENİMSENMESİNE SORUMLU ve ETİK BİR DAVRANIŞLA YAKLAŞMAK ÇOK ÖNEMLİDİR...
Devamı...

Tarih : 6.01.2025 13:15:36
ZARİF ve KAPSAYICI BİR TOPLUM İNŞA ETMEKTE, SANAT ve KÜLTÜRÜN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜKTÜR...
Devamı...

Tarih : 28.12.2024 14:42:11
MERSİN’de “SANAYİ ODASI” KURULUYOR...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2025 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA