Haberler
DIŞ POLİTİKADA DUYGUSALLIĞA YER YOKTUR | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
DIŞ POLİTİKADA DUYGUSALLIĞA YER YOKTUR
Tarih : 19.09.2011 16:34:00 | Okunma Sayısı : 459
Dış politikamızda duygusallığımızı, çabuk öfkelenme ve heyecanlanma alışkanlığımızı terk etmek zorundayız. Siyasetçiler ve diplomatlar hissettiklerini değil, ulusal çıkarlarımızın gerektirdiklerini gündeme getirmelidirler.

Ahmet AKIN – Yeminli Mali Müşavir

     Dış politikamızda duygusallığımızı, çabuk öfkelenme ve heyecanlanma alışkanlığımızı terk etmek zorundayız. Siyasetçiler ve diplomatlar hissettiklerini değil, ulusal çıkarlarımızın gerektirdiklerini gündeme getirmelidirler. Öfkelenerek masadan kalkmak ya da tehditler savurmak, günümüz dünyasında pek etkili olmadığı gibi, uluslararası platformda yalnızlığa itilme tehlikesi de yaratabilir.

     En büyük tehlike, dış siyasal, ekonomik ve sosyal sorunları iç politikaya malzeme yaparak prim toplamaya çalışmaktır. Böyle bir davranış zaman zaman iç politikada destek sağlayabilir ve hatta oylarınızı da artırabilir. Ancak, dış politikada karşılaşılan çıkar ilişkilerinin gözardı edilmesi durumunda kayıplar daha fazla olacaktır.

     Türkiye’nin Batı ile olan ittifakında başrolde oynayan Amerika Birleşik Devletleri’nin dünya genelinde kan kaybetmesi, Türkiye’nin Batı’ya olan gereksinimini de azaltmıştır. Bana göre, Türkiye’nin Batı’ya olan gereksinimi karşısında, Batı’nın Türkiye’ye olan gereksinimi daha fazladır. Çünkü, Türkiye bir taraftan Batı ittifakı içinde yer alırken, bir taraftan da Orta Doğu’daki bağlantıları ve Orta Asya’daki ilişkileri ile çok önemli bir role sahiptir.

     Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi, akademik tez konuları ile dış politika gerçeklerini karıştırmamaktır. Daha düne kadar, İsrail’den cesaret madalyası alan, Libya’dan insan hakları ödülünü kabul eden, Suriye ile ortak Bakanlar Kurulu toplantısı yapacak kadar dostluğu ileri götüren ve füze kalkanı projesinin Türkiye’de konuşlandırılmasına karşı çıkanların yüz seksen derece dönüş yaparak başka bir anlayışa bürünmeleri komşularımızla olan güveni sarsacaktır. Türkiye’nin Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleriyle yakından ilgilenmesi doğru bir yaklaşımdır. Yanlış olan taraf, tüm bu işlerin ABD’nin kuyruğuna takılarak yapılmasıdır.

     Türkiye terör ateşi ile yanarken, “Araplara bahar geliyor” diyerek yollara düşmek aymazlıktır. Arap ülkelerinin karekterini geçmiş tarihimizden çok iyi biliyoruz. Araplara gelse gelse, ABD’nin güdümünde yeni diktatörler gelecektir. Anlaşılan “Arap Baharı” adı altında sahneye konulan oyunu bir müddet daha seyredeceğiz.

     Hazineden beslenenler yediklerinin ve içtiklerinin hakkını vermek için bir süre daha bu şova alkış tutabilirler. Ancak, bir müddet sonra sıkıntılar arttığında alkışlar yerini tepkilere ve protestolara bırakabilir. Türkiye, kararlı ve ilkeli bir dış politika yürütebilmek için şu tabloyu mutlaka değiştirmek zorundadır: Yılda elli milyar dolar enerji ithal etmek ve bunun bedelini de başkalarının parasıyla ödemek zorunda olan bir ülke, dış politikada, birilerinin, daha doğrusu serveti ve gücü elinde bulunduranların çıkarları doğrultusunda hareket etmeye mecbur kalacaktır. Size verilen rol de figüranlıktan öteye geçmeyecektir. 

     Yüzde yüz haklı olduğumuz Mavi Marmara baskınında bile, Birleşmiş Milletler Komisyonu tarafından hazırlanan raporda İsrail’in suçsuz gösterilmesi, sadece raporu yok sayarak geçiştirilecek bir konu değildir. Şayet, Irak’ın işgalinde ABD askerleri tarafından yok edilen binlerce müslümanın hakkını o zaman savunabilseydik ya da Gazze’ye gösterdiğimiz hassasiyeti Irak’ta da gösterebilseydik, bugün daha güçlü bir konumda olurduk.  “Rabbim izin verirse bir gün mutlaka Gazze’ye gideceğim” diyen Başbakan Erdoğan da işi Allah’a havale etmiş görünüyor.


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 9.05.2025 16:04:22
GENÇLER NE İSTER?...
Devamı...

Tarih : 2.05.2025 11:42:39
SANAT ve KÜLTÜRÜN EKONOMİDEKİ YERİ...
Devamı...

Tarih : 25.04.2025 16:18:44
TÜRKİYE SİYASAL İSLAM’A DOĞRU HIZLA İLERLİYOR...
Devamı...

Tarih : 18.04.2025 12:31:12
2025’te ÖNE ÇIKAN PAZARLAMA EĞİLİMLERİ...
Devamı...

Tarih : 12.04.2025 16:40:36
ÇİN’İN ZİRVEYE YÜKSELMESİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN DAHA YAKIN OLABİLİR...
Devamı...

Tarih : 4.04.2025 15:45:44
TARIMSAL ÜRETİMDE KALİTE ve VERİMLİLİĞİN ÖNEMİ...
Devamı...

Tarih : 28.03.2025 17:49:59
LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN EKONOMİK KALKINMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ DERİNDİR...
Devamı...

Tarih : 22.03.2025 14:19:08
SİGORTA SEKTÖRÜNDE İLK 5 EĞİLİM...
Devamı...

Tarih : 14.03.2025 15:27:58
ENDÜSTRİ 4.0 DEĞİŞİMİN GÜCÜ OLDU...
Devamı...

Tarih : 7.03.2025 15:45:27
EĞİTİM ÜLKELERİN GELECEĞİNİ BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRDÜR...
Devamı...

Tarih : 28.02.2025 18:15:27
FUTBOL KULÜPLERİNİN ŞİRKETLEŞMESİ...
Devamı...

Tarih : 10.02.2025 10:19:00
SPORUN ÇOCUKLARA FAYDALARI...
Devamı...

Tarih : 1.02.2025 15:30:09
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU DÜZENLENMESİ ve GÜVENCE DENETİMİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2025 18:30:27
AKILLI ÇAĞDA YARATICILIĞIN ROLÜ...
Devamı...

Tarih : 17.01.2025 11:30:35
YAPAY ZEKANIN GELİR EŞİTSİZLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 10.01.2025 17:44:29
YAPAY ZEKANIN BENİMSENMESİNE SORUMLU ve ETİK BİR DAVRANIŞLA YAKLAŞMAK ÇOK ÖNEMLİDİR...
Devamı...

Tarih : 6.01.2025 13:15:36
ZARİF ve KAPSAYICI BİR TOPLUM İNŞA ETMEKTE, SANAT ve KÜLTÜRÜN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜKTÜR...
Devamı...

Tarih : 28.12.2024 14:42:11
MERSİN’de “SANAYİ ODASI” KURULUYOR...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2025 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA