Haberler
E-Fatura Uygulamaları | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
E-Fatura Uygulamaları
Tarih : 3.07.2014 14:32:40 | Okunma Sayısı : 533
14.12.2012 tarihinde 28497 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “421 Sıra No’lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” uyarınca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmiştir

14.12.2012 tarihinde 28497 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “421 Sıra No’lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” uyarınca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmiştir;

Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan şirketler.

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (kolalı gazoz, tütün ürünleri veya alkollü içecek) imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan şirketlerin elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.

Brüt satış hasılatının hesabında bütün satışlar toplamı dikkate alınacaktır.

Özel hesap dönemine sahip mükellefler brüt hasılatlarının hesaplanmasında 2011 takvim yılında sona eren özel hesap dönemi brüt satış hasılatını dikkate alacaklardır.

Madeni yağın sadece üretimdeki makinelerde kullanılması e-fatura zorunluğunu kaldırmaz.

Zorunlu mükelleflerden yapılan hizmet alımları kapsam dahilinde değildir.

Uluslararası standartlara uyum, elektronik arşivleme, fatura basım ve gönderim giderlerinde azalma, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, ödeme süreci takibini kolaylaştırma gibi yararları yanında e-fatura uygulamasından esas beklenen amaç ÖTV zincirini takip edebilmektir.

Toplam vergi gelirleri içinde ÖTV payının %27 olduğu düşünülecek olursa, Maliye’nin ÖTV kaybına tahammülü olmadığı görülüyor. Ancak, Türkiye’de vergi yükü bakımından oranda değil, yükün dağılımında problem yaşanıyor. 

E-Fatura temel bir dönüşüm, cezası ağır olmalı. (Maliye Bakanlığı). Zorunlu olup da e-fatura uygulamasına geçmeyen işletmelerin tüm kayıtları geçersiz sayılacaktır. Serbest bölgedeki firmalar da e-fatura düzenleyeceklerdir.

Sistemden çıkma diye bir şey yok. Sistem genişleme üzerine kurulu.

‘’e-fatura ile dünya artık daha düz’’ (Maliye Bakanı)

e-defter kullanıcısı olabilmek için e-fatura kullanımı zorunluluğu bulunmaktadır.

GİB’in e-fatura internet sitesinde portal yöntemi ile yüklenecek fatura sayısı aylık 500 ile sınırlıdır.

 

 

Temel fatura ve ticari fatura ayırımı, büyük işletmelerin önerileri doğrultusunda getirilmiş olup, temel fatura uygulaması kaosun önüne geçecektir. 

Ticari fatura senaryosunun kullanımı ancak tarafların anlaşmış olmalarına bağlıdır. Temel fatura uygulamasının bir talebe bağlı olarak kaldırılması olanaklı değildir.

Ticaret hukukunda temel fatura diye bir kavramın olmaması, ticari davalarda duraksama yaratabilir. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi vergi yasalarından bağımsız kararlar vermektedir.

Elektronik fatura yeni bir belge türü olmayıp kağıt faturanın elektronik halidir. İlgili Genel Tebliğ ve teknik kılavuzlarda düzenlenmemiş hükümlerde başta Vergi Usul Kanunu olmak üzere mevzuat hükümleri geçerlidir.

‘’Temel fatura’’ ile ‘’ticari fatura’’ arasında sadece faturaya sistem üzerinden itiraz imkanı açısından farklılık bulunmaktadır.

Her iki fatura da sistemler tarafından alınmak zorundadır. Alınan ticari faturaya e-fatura uygulaması üzerinden Red veya Kabul mesajı gönderilmesi imkanı vardır. Temel fatura ise e-fatura uygulaması üzerinden değil harici yollarla yapılabilmektedir.

Bir zarfın içine birden çok fatura eklenmesi ile oluşan zarf GİB’e gönderildiğinde içindeki bir faturada sorun çıkması durumunda, diğer faturalar sorunlu sayılmayacaktır.

Bu aşamada sadece faturalar gönderilebilmekte, ekleri gönderilmemektedir.

E-Fatura uygulaması portal üzerinden kullanılabilecek olup, entegrasyon zorunluluğu yoktur.

Makul bir süre sonunda GİB portalı sona erecek olup, tüm mükellefler özel entegratör hizmeti alacaklardır. Bilgi gizliliği tebliğle değil, yasa ile sağlanmalıdır.

Aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kağıt faturanın hem de elektronik faturanın bir arada düzenlenmesi mümkün değildir.

E-Faturanın bütünlüğü ve kaynağının doğruluğu mali mühür ile sağlandığından, elektronik belge biçimini muhafaza etmesi gerekmektedir

Kendi veri merkezlerinizde ya da farklı saklayıcı kuruluşlarda e-faturalarınızı saklayabilirsiniz

Şubeler için de tek mali mühür yeterli olup, merkezde kullanılacak mali mühür ile e-faturalar imzalanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı, gerek görmesi halinde uygulamadan yararlanan mükelleflerin bilgi işlem sistemini denetleme yetkisine sahiptir.  

Özel entegratör yöntemini kullanan mükellefler, UBL’nin (Evrensel İş Dili) tüm alanlarını kullanabileceği için, fatura düzenlemekte portal yöntemini kullananlardan daha avantajlı konumdadırlar.

UBL (Universal Business Language) iş dünyasının iletişim gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş XML formatındaki standart elektronik iş doküman şablonlarıdır.

Sistem şimdilik faturalarda birden fazla iskonto oranı kullanılmasına izin vermemektedir.

Tüzel kişilerin ve diğer kurumların herhangi bir nedenle unvanlarının ve nevilerinin değişmesi halinde, eski unvanı barındıran sertifikaları geçerliliğini kaybedeceğinden, unvan değişikliğini izleyen 15 gün içerisinde yeni unvanına uygun sertifika başvurusu yapması gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları ile KİT’ler elektronik fatura uygulanmasından muaftır.

E-Fatura kullanmak zorunda olan mükellefler, nihai tüketicilere  ya da e-fatura kullanmayan mükelleflere kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.

Tespit edilen hadlerin altında kalan mükellefler, istemeleri halinde e-fatura uygulanmasından yararlanabilecektir.

E-Faturanın birden fazla yerde (gümrük, faktoring, temlik, odalar ve borsa gibi) tevsike tabi tutulması işlemleri için, ilgili kurum ve kuruluşların altyapılarını oluşturması gerekir. Maliye Bakanlığı’nın hepsi için kütük oluşturması beklenmemelidir.

7201 sayılı Tebligat Kanunu gereği elektronik tebligat sadece Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş’den alınan KEP hesabı (Kayıtlı Elektronik Posta) üzerinden yapılabilmektedir.

E-Defter kullanıcısı olabilmek için e-fatura kullanım zorunluluğu bulunmaktadır.

Entegrasyon yapan bir mükellefin özel entegratörle anlaşma yapması durumunda GİB’na verecekleri bir dilekçe ile entegrasyon hesabını kapatabilirler.

Oluşturulan bir faturada özel matrah uygulanacaksa KDV oranı sıfır geçilmeli, açılacak vergi muafiyet istisna sebebi alanına ise özel matrah için gerekli olan ‘’KDV matraha dahildir’’ ibaresinin yazılması ile fatura oluşturulmalıdır.

E-fatura gönderiminde ve alımında sıklıkla ortaya çıkan hata durum kodları ile ilgili işlemler GİB sayfasında açıklanmıştır.


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 2.05.2025 11:42:39
SANAT ve KÜLTÜRÜN EKONOMİDEKİ YERİ...
Devamı...

Tarih : 25.04.2025 16:18:44
TÜRKİYE SİYASAL İSLAM’A DOĞRU HIZLA İLERLİYOR...
Devamı...

Tarih : 18.04.2025 12:31:12
2025’te ÖNE ÇIKAN PAZARLAMA EĞİLİMLERİ...
Devamı...

Tarih : 12.04.2025 16:40:36
ÇİN’İN ZİRVEYE YÜKSELMESİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN DAHA YAKIN OLABİLİR...
Devamı...

Tarih : 4.04.2025 15:45:44
TARIMSAL ÜRETİMDE KALİTE ve VERİMLİLİĞİN ÖNEMİ...
Devamı...

Tarih : 28.03.2025 17:49:59
LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN EKONOMİK KALKINMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ DERİNDİR...
Devamı...

Tarih : 22.03.2025 14:19:08
SİGORTA SEKTÖRÜNDE İLK 5 EĞİLİM...
Devamı...

Tarih : 14.03.2025 15:27:58
ENDÜSTRİ 4.0 DEĞİŞİMİN GÜCÜ OLDU...
Devamı...

Tarih : 7.03.2025 15:45:27
EĞİTİM ÜLKELERİN GELECEĞİNİ BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRDÜR...
Devamı...

Tarih : 28.02.2025 18:15:27
FUTBOL KULÜPLERİNİN ŞİRKETLEŞMESİ...
Devamı...

Tarih : 10.02.2025 10:19:00
SPORUN ÇOCUKLARA FAYDALARI...
Devamı...

Tarih : 1.02.2025 15:30:09
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU DÜZENLENMESİ ve GÜVENCE DENETİMİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2025 18:30:27
AKILLI ÇAĞDA YARATICILIĞIN ROLÜ...
Devamı...

Tarih : 17.01.2025 11:30:35
YAPAY ZEKANIN GELİR EŞİTSİZLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 10.01.2025 17:44:29
YAPAY ZEKANIN BENİMSENMESİNE SORUMLU ve ETİK BİR DAVRANIŞLA YAKLAŞMAK ÇOK ÖNEMLİDİR...
Devamı...

Tarih : 6.01.2025 13:15:36
ZARİF ve KAPSAYICI BİR TOPLUM İNŞA ETMEKTE, SANAT ve KÜLTÜRÜN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜKTÜR...
Devamı...

Tarih : 28.12.2024 14:42:11
MERSİN’de “SANAYİ ODASI” KURULUYOR...
Devamı...

Tarih : 23.12.2024 17:18:49
ÖZGÜR SURİYE DEDİLER TASMALI YÖNETİME RAZI OLDULAR...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2025 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA